Būsimi miškininkai varžėsi Švedijoje

Pirmą varžybų dieną – miško takais

Praėjus vos 6 savaitėms nuo Baltijos šalių miškininkystės  profesinio meistriškumo varžybų Ogrėje (Latvija), KMAI kolegijos keturių studentų komanda, vadovaujama lektorių Nerijaus Marcinkevičiaus ir Arūno Jurkonio, gegužės 23-25 d. dalyvavo analogiškose varžybose – Svenljungos (Švedija) miškų mokykloje vykusiame Europos šalių miškininkystės studentų profesinio meistriškumo 18 -asis čempionate. Jei Latvijoje varžėsi tik 3 komandos, tai čia susirinko 22 komandos iš 17 šalių.  Gerokai nustebino gausi merginų (ketvirtadalis visų dalyvių) grupė, kurios, ypač miškininkystės rungtyse, tikrai nenusileido vaikinams.

Varžybos prasidėjo miškininkystės daugiakove, kurioje komanda be pagalbinių priemonių (išskyrus Biterlicho lazdelę)  turėjo kuo greičiau įveikti apie 3 km ilgio miško trasą su 16 rungčių, sudarytų iš dendrologijos, geodezijos, miško želdymo, taksacijos, medžioklės pagrindų ir kt. miškininkystės mokslo užduočių. Labai svarbią vietą galutinėje įskaitoje lėmė ir pirmosios medicininės pagalbos teikimo pagrindai. Miškininkystės daugiakovėje pirmavę prancūzai galutinėje įskaitoje nukrito 14 -ą vietą, diskvalifikavus vieną komandos narį dėl pastebėtos apgaulės  ir ketvirtadaliu sumažinus taškų sumą  (varžybose bandė dalyvauti 3-ią kartą, kai galimi tik du). Miškininkystės daugiakovėje pirmą vietą laimėjo austrai, antri liko rumunai, treti – italai. Mūsų studentai, nors ir neįveikę dviejų užduočių,  užėmė aukštą septintą vietą.

 Techninių rungčių nugalėtojas paaiškėjo po 2 dienų atkaklių varžytuvių

Antrą ir trečią varžybų dieną dalyviai su grandininiais pjūklais dėl medalių varžėsi 5 -iose rungtyse individualioje ir komandinėje įskaitoje.  Kadangi į varžybas atvyko rekordiškai didelis skaičius dalyvių (88), tai veiksmas vienu metu vyko visuose sektoriuose.  Geriausią rezultatą medžio vertimo rungtyje tarp kolegijos studentų pasiekė II kurso miškininkystės studentas Tautvydas Grimaila – 11 vieta. Grandinės keitimo rungtyje, užduotį atlikęs per 18,74 s, greičiausias buvo II kurso profesinio mokymo moksleivis Edvinas Lisauskas – 22 vieta. Kombinuoto pjaustymo rungtyje vėl geriausias buvo T. Grimaila (35 vieta), tikslaus pjaustymo rungtyje II kurso studentas  Martynas Drungilas (21), o šakų genėjimo rungtyje E. Lisauskas (32).

Suskaičiavus rezultatus, techninių rungčių nugalėtoju tapo italas Egger Andres, antras liko austras Gritsch Michael, trečias italas Telser Egon. Mūsiškių vietos: M. Drungilas – 34, T. Grimaila – 38, E. Lisauskas – 39, o pats jauniausias komandos narys I kurso profesinio mokymo skyriaus moksleivis Karolis Petrusevičius liko 46 -as. Komandų tarpe pirmavo austrai, už jų liko italai ir slovėnai. Bendroje įskaitoje (sudėjus miškininkystės ir techninių rungčių rezultatus) pirmą vietą laimėjo austrai, antrą italai, trečią rumunai, o kolegijos komanda liko 9, aplenkdama šeimininkus švedus, lenkus, olandus...

Nacionalinių patiekalų vakaras

Jau bene penktame  iš eilės čempionate komandos,  pateikdamos nacionalinius valgius, galėjo pristatyti savo šalį. Lietuviai pasiūlė paragauti tautinio paveldo gaminių – skilandžio, ruginės duonos, varškės sūrių, šakočio. Nors šakotis buvo tikrai ne iš mažųjų, tačiau nyko tiesiog akyse, o olandai prisispyrę klausinėjo recepto ir žadėjo išsikepti namuose – čia labai padėjo visagalis internetas. „Keliaujant“ po šalis ragavome dešros su lokio mėsa (Slovėnija), saldžios silkės užkandėlės (Švedija), medaus su tik ką užmegztais maumedžių kankorėžiais (Rusija) ir kt. ne mažiau egzotiškų valgių.

Organizatoriai pasistengė, kad ir vakarai jaunimui neprailgtų, todėl visoje mokyklos teritorijoje buvo paruošta daugybė žaismingų, sportiškų rungčių, kuriose varžėsi komandos, sudarytos iš skirtingų šalių atstovų. Penktadienį ir šeštadienį mokykla ir rėmėjai organizavo atvirų durų dieną, todėl susidomėjimas tiek mokykla, tiek varžybomis tikrai buvo jaučiamas.

Kitais metais studentai varžysis Rumunijoje.  Komandos vardu dėkoju UAB HUSQVARNA LIETUVA, parūpinusiai komandai ne tik įrangą, aprangą, bet ir finansiškai prisidėjusiai prie kelionės.

Lektorius, profesijos mokytojas ekspertas Arūnas Jurkonis

Nuotraukos A. Jurkonio