Vizitas HAMK Taikomųjų mokslų universitete (Suomija)

Kraštovaizdžio architektūros ir rekreacijos katedros dėstytojas Linas Daubaras balandžio 10–14 dienomis lankėsi Suomijoje, HAMK Taikomųjų mokslų universitete. Šis vizitas, skirtingai, negu dauguma kolegijos dėstytojų išvykų, buvo finansuojamas iš NordNatur programos lėšų.

Suomių studentams L. Daubaras skaitė paskaitas apie dabartinę kraštovaizdžio architektūros padėtį Lietuvoje, apie želdinimo verslo ypatumus. Taip pat buvo lyginamas suomių ir lietuvių požiūris į aplinkos tvarkymą ir introdukuotų augalų panaudojimą želdynuose. Buvo pastebėta, kad suomių kraštovaizdžio architektai vengia itin ryškių spalvų ar iššaukiančių formų augalų ir bando augalus pritaikyti prie esamų gamtinių sąlygų, o ne keisti sąlygas pagal norimą augalą.

Lyginant dekoratyvinių augalų kainas Lietuvoje ir Suomijoje, paaiškėjo, kad jos skiriasi nedaug, nors gyventojų pajamos šalyse labai skirtingos.

Daug laiko buvo skirta susipažinti su natūralia šios šalies gamtine aplinka, kurios poveikis atsispindi ir kraštovaizdžio architektų kūryboje.

L. Daubaras pakvietė HAMK universiteto dėstytojus atvykti į Girionis skaityti paskaitų Želdynų dizaino ir Sodininkystės programų studentams.