Vizitas į Estijos LUUA miškų mokyklą

Šių metų birželio 8-11 dienomis Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos dėstytojų ir studentų komanda lankėsi Estijoje – Luua miškų mokykloje. Tai gilias tradicijas menantis jau 53–iasis susitikimas su Estijos ir Latvijos kolegomis. Kiekvienais metais visų trijų Baltijos šalių miškininkystės studentai ir dėstytojai susitinka vis kitoje šalyje, pasidalinti sava patirtimi ir aišku pasivaržyti. Šis kartas taip pat nebuvo išimtis. Studentai turėjo galimybę išbandyti jėgas krepšinio aikštelėje, miške – miškininkystės žinių estafetėje, o techninėse rungtyse – medkirčių sporte bei medvežių ir medkirčių operatorių varžybose taip pat reikėjo pademonstruoti meistriškumą.
Krepšinio aikštelėje pirmieji į kovą stojo Latvijos ir Estijos studentai. Pirmąjį, antrąjį kėlinius dominavo latviai. Jie geriau kovojo dėl atšokusių kamuolių, rezgė sėkmingas greitas atakas, pataikė tolimus metimus. Atrodė, kad rungtynių baigtis jau aiški, tačiau trečiasis ir ketvirtas kėliniai buvo visiška priešingybė pirmajai rungtynių pusei, komandos visiškai pasikeitė vaidmenimis ir nors rungtynių pabaigoje latviai atsigavo, tačiau pergalės iš rankų estukai nepaleido.
Mūsų komandos pirmieji varžovai buvo latviai. Rungtynės prasidėjo mūsiškių spurtu 8:0, po to 17:3. Po krepšiais dominavo Lukas Patašius ir Eimantas Keleris, Nesulaikomai puolime žaidė Gražvydas Mockus, puikiai jam talkino Arnas Petrauskas, Imantas Šturma bei Tadas Metrikis Pirmąją rungtynių pusę mūsų krepšininkai laimėjo 40 taškų skirtumu. Trečiajame ir ketvirtajame kėliniuose scenarijus nesikeitė ir mes šventėme pirmąją pergalę, laimėdami rungtynes net 80 taškų skirtumu.
Antrąsias rungtynes žaidėme su Estijos komanda, kuri išėjo į aikštelę susikaupusi, nusitekusi rimtai kovai. Mūsiškiai po pirmojo lengvo žaidimo pradėjo rungtynes atsipalaidavę ir pirmąją rungtynių pusę gynėsi gana pasyviai, nors į didžiąją pertrauką išėjo turėdami 15 taškų atsargą. Po pertraukos pasigynėme aktyviau ir Estijos komandą nugalėjome 40 taškų skirtumu.
Mūsų vaikinai G. Mockus, A. Petrauskas, I. Šturma, L. Patašius, E. Keleris ir T. Metrikis tapo šių metų žaidynių čempionais ir buvo apdovanoti aukso medaliais bei nugalėtojų taure. G. Mockus buvo išrinktas geriausiu žaidėju ir apdovanotas specialiu prizu.
Miškininkystės žinių estafetėje dalyvavo keturi mūsų studentai – Antanas Brunevičius, Arnoldas Jasiūnas, Arnas Norkevičius ir Mindaugas Urba. A. Brunevičius užėmė ketvirtąją vietą, nuo trečiosios atsilikęs tik dešimčia taškų. A. Jasiūnas liko septintas. A. Norkevičius ir M. Urba buvo šių varžybų debiutantai todėl jiems sekėsi ne taip gerai ir jie pasidalino vienuoliktą ir dvyliktą vietas.
Medkirčių sporte mūsų kolegiją atstovavo Antanas Brunevičius, Mindaugas Urba, Martynas Drungilas ir Tomas Vilavičius. Nors M. Urba tokiose varžybose dalyvavo pirmą kartą, tačiau lietuvių tarpe jis pasirodė geriausiai – užėmė šeštąją vietą.
Medkirčių ir medvežių operatorių varžybose mūsų atstovui Modestui Duličiui sekėsi neblogai – jis tarp medvežių operatorių užėmė trečiąją vieta, o kitam mūsų studentui Ignui Kučinskui geriau sekėsi valdyti medkirtę.
Kitas Baltijos šalių miškininkystės studentų susitikimas vyks 2018 metais Girionyse.