Kokia skirtinga geodezija gali būti – Erasmus+ mokymai Latvijoje

Žemėtvarkos ir Nekilnojamojo turto kadastrinių matavimų studentai kartu su dėstytojais 2022 m. gegužės 23–27 d. dalyvavo intensyviuose Erasmus+ mokymuose Latvijos žemės ūkio universitete (6 ECTS apimties kursas). Studentai ir dėstytojai iš Lenkijos (Varmijos ir Mozūrijos universiteto Olštyne), Lietuvos ir Latvijos susipažino su įvairių geodezinių metodų taikymu.

Šio kurso metu vieną studijų dalį sudarė nuotolinis mokymas. Iki išvykstant į Latviją, nuo gegužės  17 d. studentai  dalyvavo nuotolinėse teorinėse paskaitose ir su dėstytojų pagalba ruošėsi seminarui.

Atvykę į Latviją, studentai  seminare lygino skirtingų šalių patirtį taikant įvairius geodezinius metodus Baltijos regione. Teorinių žinių įtvirtinimui aplankyti 4 geodeziniai  objektai  Rygoje.

Astronomijos institute studentai susipažino ir pamatė, kaip atliekami tikslūs geodeziniai stebėjimai, sužinojo, kas įtakoja geodezinius matavimus ir duomenis.

Nuvykę į Kolkos iškyšulį,  studentai atliko įvairius matavimus. Darbas komandose su skirtingų šalių studentais lavino komunikacijos, problemų sprendimo, lyderystės įgūdžius.

Ventspilyje studentai aplankė planetariumą bei susitiko su geodezininkais ir kalbėjo apie jų patirtį bei iššūkius atliekant matavimus pajūrio regione.

Ventspilio Tarptautiniame radioastronomijos centre vyko istorijos-radioastronomijos paskaita, o nebijantys aukščio studentai užlipę tyrinėjo seną  16 m skersmens anteną. 

Kursas baigtas pristatymais apie mokymu metu įgytas žinias, apie astronominius matavimus ir geodezinių punktų svarbą Europoje, apie galimybes panaudoti įvairius geodezinius metodus.