Žiemos puokštė KMAIK 2022

Tarptautinė floristinių kompozicijų paroda-konkursas

,,Žiemos puokštė - KMAIK 2022“ ir Atvirų durų diena

Jau trečią dešimtmetį Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija rengia tradicija tapusias parodas- konkursus. Šiais metais tarptautinė „Žiemos puokštė -KMAIK 2022“ vyko drauge su Atvirų durų diena, kurios metu kolegijos dėstytojai suvažiavusiems moksleiviams ir mokytojams skaitė paskaitas, pravedė interaktyvius užsiėmimus, praktinius mokymus bei pažintines ekskursijas į gamtos pažinimo, įdomiosios inžinerijos auditorijas, pristatė čia vykdomas studijų programas, supažindino su  studijų galimybėmis ir kolegijos, kuri šiemet švenčia savo 95-erių metų jubiliejų, istorija. 

Mokytojai dalyvavo seminare „Miškai energetinės krizės ir klimato kaitos akivaizdoje “, paskaitą skaitė KMAIK lektorius Dr. A.Tebėra.

Kolegija prisipildė šventinio šurmulio: kas susirado naujų draugų ar bendraminčių, kas aktyviai domėjosi, bendravo su studentais bei dėstytojais, praturtindami vieni kitus naujomis idėjomis, pasisėmę įkvėpimo ar įgavę didesnio pasitikėjimo savo jėgomis.

Tarptautinėje parodoje- konkurse „Žiemos puokštė-KMAIK 2022“, šias metais dalyvavo 82 dalyviai iš įvairiausių Lietuvos regionų bei moksleiviai iš Latvijos ir Ukrainos. Kasmet moksleivių darbai stebina išradingumu, natūralių gamtinių medžiagų panaudojimu, išeksponavimu.

Gausiausiai atstovaujama 5-8 klasių moksleivių grupė pristatė sukurtas kalėdines dekoracijas tema ,,Šviesk, Kalėdų žvaigžde!“. Tai vienas iš seniausių simbolių ir konkursantų darbuose buvo atspindėtos įvairiausių formų žvaigždės, atliepiančios amžinus ir nekintančius idealus, laimę, kelrodystę- Kalėdų žvaigždė, atvedusi Tris Karalius į Betliejų, vaizduojama kaip kometa;  riterystę- kaip ženklas, naudojamas heraldikoje, ordinas ar medalis; Šiaurės žvaigždę, kaip kosminės tvarkos simbolį. Malonu, jog žvaigždei sukurti buvo pasirinktos notra, šlamutis, samanos, linai ir kitos dideliu išraiškingumu bei kukliu charakteriu nepasižyminčios medžiagos ir pakylėtos iki dangaus kūno- žvaigždės statuso.

9-12 klasių  moksleiviai kūrė kalėdines eglutes  tema „Su miško  kvapu“, kur siekiama buvo perteikti kalėdinės eglės, kurios puošimo Lietuvoje tradicija išplito nuo XVIII a., kaip pasaulio ašies, kaip Rojaus medžio simboliką. Visžalės eglės, pušies, kadagio šakelės išreiškia viltį ir ilgaamžiškumą. Čia pamatėme mūsų miškų, želdynų augalų įvairovę, gamtos dovanas: riešutus, kankorėžius, sėklalizdžius, džiovintus vaisius sukomponuotus drauge į įvairių formų stilizuotas eglutes. Konkurse dalyvavo ir tikra žaliaskarė, padabinta moksleivių sukurtais žaisliukais- jautriai ir kartu šventiškai pateikta interjero puošmena.

Profesinių mokyklų moksleiviai konkursui pateikė kalėdinius vainikus su žvakėmis, skirtus stalui dekoruoti, tema ,,Sveika gyva, Kalėdų viešnia“. Vainikas, kaip karaliavimo, gyvybės, pergalės prieš tamsą ženklas. Nuo seno lietuviai advento vainikus puošė santūriai, išskirtinai tik gamtinėmis medžiagomis: bruknienojais, džiovintais vaisiais, uogomis, samanomis ar kankorėžiais. Kalėdiniai vainikai išsiskiria puošnumu, dekoracijų gausa, tai buvo galima pastebėti ir konkursui pateiktuose kūriniuose: išradingai panaudoti javų stiebai, smilgos, sedulos, natūralūs ąžuolo lapai, miškinio, pienių pūkai, balintos ir vaškuotos šakelės ar skudučio graižai, išraiškingumo jiems suteikia žvakės, įtvirtintos rankų darbo laikikliuose, jaukiai įsitaisę skintų augalų žiedeliai, kalėdiniai aksesuarai.

Nors konkursui pateiktuose darbuose dominuoja gamtinės medžiagos, jų dermei, sutvirtinimui ne visad skiriamas tinkamas dėmesys, atsižvelgiama į kompozicijų matmenims keliamus reikalavimus, bet kasmet moksleivių darbai tampa vis brandesniais, išpildančiais konkurso nuostatuose nurodytas sąlygas, kreipiančias ypatingą dėmesį natūralumui, tvarumui, kūrybiškumui. Tai rodo, jog mes papildome vieni kitus- mokome ir mokomės floristikos, kaip meno.

,,Žiemos puokštė-KMAIK“ konkursas tampa neatsiejama advento laikotarpio dalimi, siekiančia prisiliesti prie gamtos grožio ir gelmės, Kalėdų laukimo žavesio ir paslapčių, apjungti, suburti, skleisti pažinimo džiaugsmą.

Moksleivių sukurtais darbais dalinamasi  ir su tais, kurie labiausiai stokoja mūsų šilumos ir dėmesio -  K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės Petrašiūnų slaugos ligoninės pacientais, Rumšiškėse (Kauno r.) esančių senelių namų „Auksinis amžius“,  Vaišvydavoje esančių senelių globos ir slaugos namų „ARTJUSTOS“ gyventojais. KMAIK studentų darbais   ir  šventinėmis parodos-konkurso dalyvių kompozicijomis papuošiami  šių patalpų interjerai.

Dėkojame visiems atvykusiems į žiemiškai pasipuošusią Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegiją.  Buvimas kartu, kūryba yra didžiausia dovana, kurią galime vieni kitiems įteikti.

Linkime visiems jaukių, ramybe ir gerumu pripildytų kasdienybės darbų.

Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos lektorė Jolanta Malijonienė.

Renginio nuotraukos  -  KMAIK 3 k. studentės  Undinės Tumavičiūtės