Bažnyčių gatvei Tauragėje kuriamas konversijos projektas į jaukią pėsčiųjų erdvę

 

Pačiame Tauragės centre dvi miesto bažnyčias jungianti gatvė gali tapti patrauklia, pėstiesiems pritaikyta erdve. Šiandien 538 metrų ilgio gatvė skirta automobiliams, o pėsčiųjų eismui, prekybai ir pramogoms atveriama tik miesto švenčių metu. Aplinkos inžinerijos studentėJovita Jočinaitė dės pastangas įveiklinti gatvę taip, kad gyventojai noriai lankytųsi joje, su daugiau žalių zonų, traukos objektų įvairaus amžiaus miesto gyventojams bei jo svečiams, teritorija taptų tvaresnė ir išmanesnė.

„Studijuodama savo specializaciją supratau, kaip svarbu į miestus įnešti žalumos, pritraukti žaliąsias erdves arčiau gyventojų, mažinti lietaus nuotėkio kiekį urbanizuotose teritorijose. Bažnyčių gatvės Tauragėje konversija į pėsčiųjų gatvę reikalauja būtent tokių sprendinių“, – sako Jovita Jočinaitė. Ji Tauragės miestui kuria gatvės suplanavimo ir architektūrinių pasiūlymų viziją – numatant patrauklią ir patogią erdvę pėstiesiems, mažesnio automobilių naudojimo / aikštelių sprendimus.

Pasak J. Jočinaitės, miestuose turėtų būti daugiau erdvių, traukiančių gyventojus leisti laiką juose. „Urbanizuotose teritorijose reikėtų daugiau tvarių sprendimų mažinant klimato kaitą. Dėmesį skirti apleistoms teritorijoms bei pastatams, juos įdarbinti gyventojų poreikiams tenkinti, – neabejoja projekto dalyvė. – Lietuvos miestai dažnai kuriami chaotiškai, be galutinės vizijos ir plano. Viešasis transportas nėra pakankamai išvystytas ir patrauklus gyventojams. Vystant miestus, reikėtų daugiau dėmesio skirti gyventojų poreikiams. Labiau įsisavinti jau urbanizuotas erdves, užuot plėstis už miesto ribų.“

Aplinkos inžinerijos studentę projektas „Išmanusis miestas 9“ sužavėjo, nes jame gali dalyvauti ne tik patyrę architektai, bet ir studentai. Kaip labai didelę paskatą ji įvardija tai, kad projektas gali būti realiai įgyvendintas. „Dalyvaudama šiame projekte tikiuosi įgauti žinių, pasidalyti idėjomis bei pabendrauti su bendraminčiais, kurie stengiasi pakeisti mus visus supančią aplinką“, – sako J. Jočinaitė.

Šaltinis: STRUCTUM, 2022 m. gruodžio 8 d.