Kokios karjeros galima siekti miškininkystės srityje?

 Kiekvienais metais tūkstančiai abiturientų renkasi, kur stoti, kokią specialybę įgyti, kaip planuoti gyvenimą po studijų. Augantis visuomenės susidomėjimas aplinkosauga, susirūpinimas dėl klimato kaitos, siekis tvariai naudoti gamtos išteklius įtakoja ir moksleivių mąstyseną, pasirinkimus – vis daugiau jaunuolių ryžtasi atsiduoti šių problemų sprendimui, renkasi minėtas sritis liečiančias studijas.

Tačiau turbūt kiekvienam stojančiajam natūraliai kyla klausimas: kokį darbą galėsiu dirbti baigęs studijas, ar bus sunku įsidarbinti, ką konkrečiai turėsiu daryti pasirinkęs vieną ar kitą specialybę, kokios tolimesnės karjeros galimybės?

 Miškininkystė - viena iš šešių Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos (KMAIK) siūlomų studijų programų. Tai unikali koleginių studijų programa – panašios nesiūlo jokia kita šalies kolegija. Pažymėtina, kad miškininkystės specialistų - praktikų poreikis pastaruoju metu kaip niekad išaugo, todėl absolventams garantuotos išties geros įsidarbinimo perspektyvos. Nuolatinės studijos kolegijoje trunka trejus metus, o iškilus poreikiui (dirbant, auginant vaikus ir pan.), galima rinktis ir ketverius metus trunkančias ištęstines studijas. Studijuodami KMAIK studentai įgyja daug būsimoje profesinėje veikloje reikalingų žinių ir praktinių įgūdžių; ne mažiau kaip trečdalis studijų laiko kolegijoje skiriamas praktiniam mokymui. Pavyzdžiui, net 8 savaitės skiriamos taip vadinamai gamybinei (profesinei) praktikai, kuriai atlikti įmonę ar organizaciją studentai renkasi patys – paprastai pagal savo gyvenamąją vietą, atsižvelgiant į jau turimus ryšius ir/arba norą ateityje čia įsidarbinti. Praktikai priimančios verslo sektoriaus įmonės motyvuotiems studentams neretai pasiūlo galimybę užsidirbti atliekant su praktiniu mokymu susijusias darbines užduotis.

 Baigę aukštąsias studijas, kolegijos absolventai įgyja profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį. Po studijų absolventai gali dirbti valstybinėse bei privačiose įmonėse arba kurti nuosavą verslą. KMAIK taip pat veikia Profesinio mokymo skyrius, į kurį priimami moksleiviai baigę 10 arba 12 klasių ir norintys įgyti kvalifikuoto miško darbuotojo arba dekoratyvinio želdinimo ir aplinkos tvarkymo verslo darbuotojo specialybę.

Nuo šio rudens KMAIK ir miškininkystės srityje dirbanti UAB SKOGRAN pradeda glaudų abipusiai naudingą bendradarbiavimą. Vienas šio bendradarbiavimo tikslų - supažindinti kolegijos studentus su darbu miškininkystės srityje iš praktinės pusės, su šioje srityje dirbančios įmonės darbų organizavimo specifika. Pagal trišalę sutartį studentai bus priimami į gamybinę praktiką miško sodinimo ir priežiūros darbams Lietuvoje, su galimybe vasaros metu padirbėti ir užsienyje, tuo pačiu studentus paskatinant savo būsimuoju darbdaviu pasirinkti šią jauną, veržlią ir stipriai augančią įmonę.

 "Mes labai džiaugiamės, kad mūsų įmonėje daugėja miškininkystės išsilavinimą turinčių darbuotojų. Sodinti ir prižiūrėti mišką fiziškai nėra lengvas darbas, tačiau iš arčiau su šia veikla susipažinti, išmėginti praktiškai pravartu visiems – net ir siekiantiems karjeros aukštumų. Visgi mūsų įmonėje žmogus, turintis aukštąjį išsilavinimą, mokantis bent vieną užsienio kalbą, labai greitai iš miško darbininko gali tapti brigadininku, darbų vadovu ar net regiono vadovu. Svarbiausia - žinios, praktika ir noras dirbti." - sako UAB SKOGRAN vadovas Lukas Sederevičius.

 Beveik 90% UAB SKOGRAN darbuotojų yra miško darbininkai – želdinimo, miško ugdymo specialistai. Šie žmonės sudaro tą branduolį, nuo kurio darbo kokybės priklauso visos įmonės reputacija ir ateities plėtra. "Mes daug dėmesio skiriame savo darbuotojų mokymams, suteikiame kokybiškus darbo drabužius, aukščiausios kokybės darbo įrankius. Nemaža dalis darbuotojų įmonėje dirba jau ne vienerius metus ir labai palankiai vertina mūsų veiklą. O tiems, kurie į komandą atveda draugus - mokame ir pinigines premijas. Visuomet vertiname žmonių norą dirbti, jų atsinešamas žinias ir išsilavinimą. Juk tai – ne tik tolimesnės asmeninės karjeros, bet ir visos įmonės klestėjimo pagrindas." - pasakoja L. Sederevičius

 Beveik 400 darbuotojų turinti UAB SKOGRAN, jau daugiau nei 16 metų dirba miškų sodinimo ir priežiūros srityje Lietuvoje, Skandinavijoje, Vokietijoje ir Austrijoje. Daugiau apie įmonę: www.skogran.com/kas-mes-esame/

 Šiuo metu galite teikti paraiškas stojimui į KMAIK siūlomą Miškininkystės studijų programą (https://www.kmaik.lt/misko-ukis). Daugiau informacijos stojantiesiems: www.kmaik.lt/priemimo-tvarka

Taip pat moksleiviams (baigusiems 10 arba 12 klasių) siūloma pamąstyti ir apie Miško darbuotojo kvalifikacijos įgijimą KMAIK Profesinio mokymo skyriuje (www.kmaik.lt/profesinis-mokymas). Daugiau informacijos stojantiesiems: www.kmaik.lt/priemimas